X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Zoete aardappelkoekjes met witlof en yoghurtsaus

In Nederland eten we circa 3 kilo witlof per persoon per jaar. In België, waar witlof oorspronkelijk vandaan komt, is dat ruim 2 keer zoveel. Witlof is het hele jaar door bij ons verkrijgbaar. Wist je dat deze groente in twee fasen geteeld wordt? Eerst laat de teler witlofplanten groeien op de akker. Dan zijn het planten met grote groene bladeren en een bruin-witte wortel. De wortels worden naast elkaar in bakken aarde geplaatst. Uit deze wortels groeien weer nieuwe blaadjes in de vorm van kropjes. Dat is de witlof! Witlof blijft zo mooi wit omdat deze in het donker uitgroeit.

Bereiding (40 min)

  • Breng een pan met water aan de kook. Schil de zoete aardappels, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Giet het water af en laat uitdampen.
  • Pel de knoflook. Snijd de peterselie grof. Meng in een kom de yoghurt met de helft van de peterselie, pers de knoflook er bovenuit en breng op smaak met zout en peper.
  • Was de witlof, verwijder de onderkant en snijd doormidden. Verwarm olie in een bakpan en bak de witlof rondom goudbruin. Voeg de (balsamico)azijn en honing toe en laat circa 10 minuten zachtjes karamelliseren.
  • Pel en snipper de ui heel fijn. Doe de ui samen met de gekookte zoete aardappel in een ruime kom en maak een beslag met de helft van de peterselie, meel, chilivlokken, zout en peper. Meng alles goed tot een glad mengsel. Voeg eventueel nog wat extra meel toe als het mengsel te nat is.
  • Verhit olie in een ruime bakpan. Schep wat zoete aardappelbeslag in de pan en druk met de bolle kant van een lepel uit tot een koekje. Maak koekjes tot het beslag op is. Bak de koekjes op een middelhoog vuur in circa 10 minuten aan weerszijden goudbruin en gaar (gebruik daarbij eventueel een bakring).
  • Serveer de witlof met de zoete aardappelkoekjes en de yoghurtsaus. Verkruimel de grie over de witlof.

Vind je de yoghurt iets te zuur? Voeg dan een schepje honing toe om het zoeter te maken.