X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Witlofsoep

Voorbereiding (5 minuten)

Pers een sinaasappel of mandarijn en houd het sap apart. Schil en snijd de ui in grove stukken. Houd één stronk witlof apart. Halveer alle andere witlofstronken, verwijder de harde kern en snijd de witlof in grove stukken.

Bereiding (30 min)

  • Verhit 2/3 van de roomboter in een braadpan. Fruit de ui gedurende 2 minuten glazig. Voeg de witlof toe en laat dit 5 minuten op een laag vuur smoren met de deksel op de pan. Voeg de bouillon toe en kook de soep op een middelhoog vuur, gedurende 20 minuten. Wil je de witte kleur van witlof tijdens het koken behouden? Voeg dan enkele druppels citroensap aan het kookwater toe.
  • Halveer ondertussen de laatste witlofstronk, verwijder de harde kern en snijd in lange repen. Verhit de rest van de boter in een bakpan en bak de witlofreepjes om en om tot ze bruin worden. Voeg het sinaasappelsap toe en laat zachtjes 10 minuten stoven tot de witlof gaar is en de saus is ingedikt.
  • Pureer de soep met een staafmixer en verdeel over de borden. Leg in het midden van ieder soepbord een aantal reepjes witlof met sinaasappelsaus. Lekker met geraspte kaas.

Bitter?

Er zijn tegenwoordig witlofrassen die minder bitter smaken. De bittere smaak zit ‘m vooral in de harde kern in het midden. Vind je witlof toch nog te bitter voeg dan een scheutje melk aan het kookwater toe, een aardappel of een schepje suiker.