X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Tarte tatin van witlof met bietensalade

Dit gerecht gaat in de oven. Houd daarom rekening met een wat langere bereidingstijd. In Nederland eten we circa 3 kilo witlof per persoon per jaar. In België, waar witlof oorspronkelijk vandaan komt, is dat ruim 2 keer zoveel. Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland en België. Wist je dat deze groente in twee fasen geteeld wordt? Eerst laat de teler witlofplanten groeien op de akker. Dan zijn het planten met grote groene bladeren en een bruin-witte wortel. Wanneer deze planten worden geoogst, worden de bladeren als veevoer gebruikt en de wortels naast elkaar in bakken aarde of water geplaatst. Deze bakken komen in donkere ruimten te staan. Uit deze wortels groeien weer nieuwe blaadjes in de vorm van kropjes. Dat is de witlof! Witlof blijft zo mooi wit omdat deze in het donker uitgroeit.

Bereiding (60 min)

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een pan met ruim water op voor het koken van de bieten.
  • Schil de bietjes en snijd in kleine blokjes of dunne wedges (partjes). Kook de bieten in 20-30 minuten gaar (afhankelijk van de grootte) en laat ze afkoelen. Snijd ondertussen de witlofstronken in de lengte doormidden en verwijder het hardere gedeelte. Smelt in een bakpan 1/3 van de boter op een zacht vuurtje en stoof hierin de witlof gedurende 10 minuten (het geeft niet als de blaadjes wat uit elkaar vallen).
  • Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in de lengte in schijven. Smelt 1/3 van de boter in een andere bakpan en bak op een zacht vuurtje de zoete aardappelschijven aan beide kanten, gedurende 5 minuten in totaal. Zet opzij.
  • Voeg na 10 minuten stoven het laatste deel van de boter toe aan de witlof en strooi de suiker over en tussen de witlofblaadjes. Druppel de balsamicoazijn over de witlof en roer de witlof wat door elkaar zodat de smaken zich verspreiden. Zet het vuur uit als de suiker gesmolten is.
  • Verspreid vervolgens de witlof over de bodem van een ovenvaste bakvorm en leg de zoete aardappelschijven er in een laag bovenop. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak fijn. Kruid met de tijm, peper en zout.
  • Maak het deeg: vermeng de bloem met de olijfolie, het water en een flinke snuf zout. Kneed goed en rol het deeg uit. Leg het deeg over de zoete aardappel, druk het overhangende deeg naar binnen en zorg ervoor dat alle randen goed gesloten zijn. Zet de bakvorm in de oven en bak de taart gedurende 30 minuten.
  • Maak ondertussen de salade. Was of schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd in schijfjes. Meng voorzichtig met de afgekoelde bieten en verkruimel de geitenkaas erover.
  • Haal de bakvorm uit de oven en neem een platte schaal of bord met een grotere diameter dan de tarte tatin. Keer de bakvorm voorzichtig om op de schaal of het bord. Snijd de Tarte Tatin in stukken en serveer met de bietensalade.

Je kunt het deeg een dag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren.
Maak een lekkere dressing voor bij de salade! Doe wat azijn, honing, mosterd en eventueel zout en peper in een schaaltje. Roer er langzaam wat extra vierge olijfolie door. Meng de dressing door de salade.