X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Gerookte makreel met schorseneren en Hollandaise

Schorseneren werden vroeger ook wel "huisvrouwenverdriet" genoemd vanwege de klus om ze te schillen. Bij het schillen van schorseneren komt er namelijk een wit, kleverig sap vrij. Door ze onder stromend water te schillen heb je hier minder tot geen last van. Echt, dan valt schoonmaken reuze mee. De smaak van schorsenerenlijkt op die van artisjok en asperge.

Bereiding (30 min)

  • Breng water aan de kook voor de aardappels. Was of schil de aardappels en snijd klein. Kook in in 20 minuten gaar. Giet af het water af en laat nog even uitdampen.
  • Schil de schorseneren met een dunschiller onder stromend water. Snijd in stukjes van ongeveer 3 cm. Doe de schorseneren in een pan, zet onder water en voeg een scheutje melk toe tegen het verkleuren. Verkruimel het groentebouillontablet erboven en kook in 15 minuten beetgaar. Giet daarna de bouillon af en breng op smaak met nootmuskaat.
  • Maak intussen een snelle Hollandaise-saus: smelt de roomboter in een steelpan op een laag vuur (de boter mag niet bruin kleuren). Giet de gesmolten boter in een maatbeker met schenktuit.
  • Splits het ei en doe de eidooier(s) op kamertemperatuur in een hoge beker. Voeg het water, citroensap (of azijn) en zout toe en mix glad.
  • Vervolgens giet je, met de mixer aan, in een dunne straal héél langzaam de gesmolten hete boter erbij. Blijf mixen tot alle boter opgenomen is. De saus moet lobbig van structuur zijn (dit werkt overigens ook in een blender. Je hebt er dan wel eentje nodig die constant op lage snelheid ‘draait’, met een dekseltje/opening waar je doorheen kunt gieten).
  • Verdeel de makreel in stukjes. Serveer de makreel met de schorseneren en de aardappels en giet de saus over erover.

Ook lekker om wat gehakte hazel- of walnoten over de schorseneren te strooien.