X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Gekaramelliseerde soesterknol met varkensfilet

De soesterknol wordt ook wel 'het Soester goud' of 'de koninklijke knol' genoemd. En niet voor niets: het lievelingsgerecht van koning Willem I was soesterknol, met schapenbout en rode wijn. De soesterknol is een groentegewas dat alleen wordt geteeld op de Soester Eng, een historisch akkerbouwgebied in de buurt van Utrecht. De soesterknol is een van de minder bekende vergeten groenten. Dit komt omdat hij nog niet zo lang terug op de markt is. De smaak en structuur van deze groente zijn redelijk vergelijkbaar met een meiraap of koolraap en zeer geschikt om te karamelliseren.

Bereiding (30 min)

  • Boen of schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken. Zet op met een laag water, breng aan de kook en kook in 20 minuten gaar.
  • Schil de soesterknol en snijd in partjes. Kook de partjes soesterknol in 8 minuten beetgaar. Giet het water af en laat goed uitlekken.
  • Rooster de amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Haal daarna het amandelschaafsel uit de pan.
  • Verhit de olijfolie in dezelfde bakpan en bak de filetlapjes om en om bruin. Breng op smaak met zout en peper. Laat op laag vuur 5 minuten garen, voeg eventueel een scheutje water toe.
  • Verhit een tweede bakpan en smelt de suiker met het water zonder te roeren. De suiker begint bruin te kleuren en het water verdampt: let op dat de suiker niet verbrandt. Voeg nu de (room-)boter toe en leg de gegaarde soesterknol erin. Meng de partjes goed door de karamel. Bestrooi met grof zeezout.
  • Serveer de filetlapjes met de gekaramelliseerde soesterknol en de gekookte aardappelen. Bestrooi met de geroosterde amandelen.

Het is ook lekker om de soesterknol te karamelliseren met wat blokjes appel erbij.