X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Boerenkool uit de oven met gebakken krieltjes

Eet je koolhydraatarm, vervang de krieltjes dan door de aardperen en volg dezelfde bereiding. Eet je vegetarisch, laat dan de hamblokjes weg.

Voorbereiding (20 minuten)

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ovenschaal in met een beetje boter. Snijd de boerenkool van de stronkjes en was indien nodig. Schraap de wortel schoon en snijd in stukken van 2 cm. Pel en snipper de ui. Snijd de gedroogde tomaten in kleine stukken. Breng water met zout aan de kook voor de aardappelen of aardperen.

Bereiding (40 min)

  • Verwarm de boter in een ruime bakpan en bak de ui en de wortel gedurende 3 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de boerenkool toe en roer alles goed door elkaar. Doe er een klein scheutje water bij en laat met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes garen en slinken.
  • Was ondertussen de krieltjes (of aardperen) grondig en verwijder eventueel donkere plekjes. Snijd met schil en al in tweeën en laat ze 8 minuten koken in een pan met heet water.
  • Maak je dit gerecht met vlees? Snijd dan de ham in blokjes of slierten en hussel door de boerenkool. Verwijder eventueel vocht uit de pan. Eet je vegetarisch sla deze stap dan over.
  • Klop de eieren met versgemalen peper, zout en kaas en schep het samen met de tomatenstukjes goed door de boerenkool. Stort de boerenkool in een ovenschaal, zet deze op een rooster in het midden van de oven en bak het in 15 minuten gaar.
  • Giet de krieltjes (of aardperen) af zodra deze halfgaar zijn en laat ze kort uitstomen. Verhit de olie in een bakpan en bak ze op een hoog vuur al omscheppend in 10 minuten bruin en krokant. Breng op smaak met peper en zout.

Menusuggestie

Maak met ditzelfde recept een feestelijke boerenkooltaart. Voor een soepel deeg meng je dan de volgende ingrediënten: 250 g bloem, 125 g koude roomboter, 1 ei, 1 el ijskoud water, 1 tl zout (óf 6 plakjes kant-en-klaar deeg). Laat het deeg een uur rusten en bekleed er daarna een bakvorm mee. Voeg wat room toe aan het boerenkoolmengsel en stort het in de bakvorm. Bak in 40 minuten gaar.