X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Bavette met Soesterknol en regenboogpeen

De soesterknol wordt ook wel 'het Soester goud' of 'de koninklijke knol' genoemd. En niet voor niets: het lievelingsgerecht van koning Willem I was soesterknol, met schapenbout en rode wijn. De soesterknol is een groentegewas dat alleen wordt geteeld op de Soester Eng, een historisch akkerbouwgebied in de buurt van Utrecht. De soesterknol is een van de minder bekende - vergeten - groenten. De smaak en structuur zijn vergelijkbaar met die van een meiraap of koolraap.

Bereiding (35 min)

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat de bavette even rusten op kamertemperatuur.
  • Pel en snipper de ui en knoflook. Schil of was de wortels en snijd in plakjes. Schil de soesterknol en snijd in blokjes.
  • Spreid de groenten uit over de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Ris de rozemarijn blaadjes van de takjes en verdeel over de groenten. Rooster de groenten 20-25 minuten in de oven.
  • Verwarm roomboter in een bakpan. Kruid de bavette met zout en peper en bak aan beide kanten bruin. Per kant maximaal 2 minuten. Leg het vlees daarna de laatste 5 minuten bij de groenten in de oven.
  • Serveer de bavette met de geroosterde groenten.

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is als je het gaat bakken. Eet je graag keto? Gebruik dan wat extra olie en roomboter voor een jus.