X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Bavette met witlofsalade en aardappel

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is als je het gaat bakken. Bij vlees dat snel gebakken moet worden zorgt een temperatuur van 20 °C ervoor dat de kern van het vlees mooi "saignant" of "à point" is maar niet koud. De benodigde baktijd is afhankelijk van de dikte van het vlees. Als je de bavette te lang laat bakken, kan het vlees wat taai worden en dat zou jammer zijn! Een eenvoudige vleesthermometer is niet duur en erg handig.

Voorbereiding (0 minuten)

Verwarm de oven voor op 185°C.

Bereiding (20 min)

  • Was de witlof, verwijder de kern en snijd de witlof in ringen. Was de appel. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes.
  • Meng de witlof, appel en rozijnen door elkaar.
  • Maak een dressing: Maak een dressing: doe de azijn, honing en mosterd in een schaaltje. Roer er langzaam de extra vierge olijfolie door. Breng eventueel op smaak met zout en peper en meng door de salade.
  • Verhit een koekenpan met de helft van de olijfolie en bak de aardappelblokjes in 5 – 10 minuten rondom bruin en knapperig.
  • Smelt ondertussen in een koekenpan (met dikke bodem) de roomboter tot deze gesmolten is en niet meer schuimt. Voeg de bavette toe en bak om en om bruin.
  • Snijd ondertussen de sjalot in ringen.
  • Leg het vlees in de oven en laat nog even doorgaren (zie tip bovenaan).
  • Gebruik dezelfde pan om de sjalotten te bakken. Bak rondom bruin, strooi de suiker erover en laat langzaam karamelliseren, breng op smaak met zout en peper.
  • Neem het vlees uit de oven. Als je een vleesthermometer hebt gebruikt, moet deze een kerntemperatuur van 50 graden aangeven, laat 5 minuten rusten op een plank. Snijd het vlees tenslotte in zeer dunne plakken.
  • Verdeel het vlees over de borden met de sjalottenjus erover. Serveer de gebakken aardappeltjes en witlofsalade erbij.