X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Bavette met koolraapfriet en zelfgemaakte mayonaise

Voorbereiding (0 minuten)

Zorg ervoor dat de bavette en alle ingrediënten voor de mayonaise op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding (30 min)

  • Schil de koolraap en snijd in plakken. Snijd de plakken vervolgens in staafjes, halveer ze als ze te lang zijn.
  • Verhit een koekenpan, schenk de helft van de olijfolie erin en bak de koolraap aan alle kanten knapperig en bruin in 10 – 15 minuten. Breng de koolraapfriet op smaak met kerrie- en paprikapoeder, zout en peper.
  • Maak ondertussen de mayonaise: Splits het ei en doe de eidooier in een kom. Klop er met een garde (of mixer) zout, peper, de helft van de mosterd en de helft van de azijn door.
  • Voeg - onder voortdurend kloppen - de zonnebloemolie scheutje voor scheutje toe zodat er een dikke en gladde massa ontstaat. Wanneer ongeveer een derde van de olie door de massa is opgenomen, kun je de rest van de olie en azijn toevoegen.
  • Breng de mayonaise eventueel verder op smaak met zout en peper.
  • Verwarm in een ruime koekenpan met dikke bodem de roomboter of olijfolie tot deze heet is. Bak de bavette op hoog vuur rondom bruin, bak dan nog zo’n 2 – 3 minuten op laag vuur. Haal daarna uit de pan en laat afgedekt rusten. Bewaar de pan met bakresten.
  • Was ondertussen de bladpeterselie, laat uitlekken en hak grof. Laat de bieten uitlekken en rasp of snijd fijn. Meng de bladpeterselie en een deel van de mayonaise erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de rest van de mosterd aan de pan met bakresten toe, samen met een scheutje water. Roer de bakresten goed los, breng aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Laat de jus 2 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de bavette in zeer dunne plakken.
  • Verdeel de bavette over de borden en schenk de jus erover. Serveer de koolraapfriet en de bietensalade erbij.

Tip:

1. Zorg dat de bavette op kamertemperatuur is als je hem gaat bakken. Bij vlees dat snel gebakken moet worden zorgt een temperatuur van 20 °C ervoor dat de kern van het vlees mooi "saignant" of "à point" is maar niet koud. De benodigde baktijd is afhankelijk van de dikte van het vlees. Een eenvoudige vleesthermometer is niet duur en erg handig. Als je de bavette te lang laat bakken, kan het vlees wat taai worden en dat zou jammer zijn!

2. De eieren die je over hebt kun je hard koken en verkruimelen over de bietensalade.