X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

William Pouw

Utrecht
biologisch appels peren pruimen william schalkwijk Willem&Drees genieten thuisbezorgd
"Oorwurmen eten een paar duizend luizen per dag. Het zijn net packmannetjes!"

Na de tuinbouwschool en de fruitteeltschool begon ik 22 jaar geleden met mijn eerste hectare appelbomen. Die boomgaard heb ik nog steeds. In de loop der jaren aangevuld met allerlei boomgaarden in de buurt. Je vindt mijn appels, peren, pruimen en vruchtensap in jouw box. Fruit is gezond en lekker en fruit telen is het mooiste wat er is! 

 

Natuurlijk biologisch

Voortdurend ben ik op zoek naar oplossingen uit de natuur om het puurste fruit te telen. Ik volg lezingen, bespreek vraagstukken met collega’s in werkgroepen en deel mijn ervaringen met de universiteit. Veel mensen zien biologisch als ‘terug in de tijd’, maar niets is minder waar: mijn vak vereist juist innovatief denken en creativiteit. Ik geniet van die puzzel.

Naast het stimuleren van allerlei nuttige insecten (zie hieronder) en het aantrekken van vogels die de rupsen eten, werk ik hard aan een gezonde bodem. Dit doe ik door in plaats van kunstmest compost te gebruiken en stikstofrijke grassen te zaaien. Maak het de wormen in de bodem makkelijk en ze geven je een luchtige humusrijke bodem. En kijk: daar houden mijn bomen wel van!

 

Uit eigen land

Nederland is van oudsher een appel- en peren land. Waarom van ver halen wat hier volop aanwezig is? Vanaf het begin steun ik Willem&Drees in de ambitie regionaal voedsel centraal te stellen. Ik vind het mooi om ook nog een paar van die écht oude Nederlandse rassen te telen. Zo heb ik suikerperen, een heel oud en zeldzaam peertje. Verdwenen omdat ze niet zo lang bewaard kan worden, maar onovertroffen heerlijk zoet.

 

Brandnetels en packmannetjes

Mijn buren fruittelers vinden het maar een raar gezicht: al die brandnetels aan mijn slootkanten. Vroeger haalde ik ze ook netjes weg. Tot ik ontdekte dat het lieveheersbeestje er graag in woont. En lieveheersbeestjes zijn dol op de perenbladvlooien. Ik laat hun brandnetels staan; zij helpen mij mijn peren gezond blijven. Prima deal toch?

Ik ontdekte dat als ik voorzichtig met het gras tussen de bomen omga, ik daar de nestjes van de oorwurmen intact laat. Oorwurmen eten een paar duizend luizen per dag. Het zijn net packmannetjes! Door hun nestje intact te laten , hoef ik dus helemaal geen chemische middelen in te zetten. Dit soort ontdekkingen maken mijn vak echt geweldig!